ŠIPON
Odrůda Šipon je chloubou slovinského vinařského regionu Ljutomer-Ormož a místní vinaři jsou na ni právem hrdí. A jak že tato odrůda přišla ve Slovinsku ke svému jménu? Legenda praví, že jméno Šipon pochází z napoleonských dob. Místní vinaři tehdy nabídli francouzským vojákům víno a ti, když jej ochutnali zvolali: „C’est si bon“! Místní nerozuměli přesně co volají, a mysleli si, že křičí “šipon” a už to odrůdě zůstalo.
PŮVOD ODRŮDY ŠIPON
Existuje mnoho domněnek o jeho původu. Maďarský král Štěpán II. (1101-1131) nebo jeho nástupce Bela II. (1110-1141) pravděpodobně přivedli ve 12. století do země Italy, kteří si s sebou přinesli své oblíbené hrozny. Podle druhé verze poslal ve 13. století patriarcha Bertoldo di Andechs maďarskému králi Belovi IV. (1235-1270) řezy odrůdy. Podle třetí verze přinesla odrůdu v 17. století benátská baronka Aurora Katharina Formentini (1609-1653) na svatbu s maďarským magnátem Ádámem Batthyánym (1609-1659). Skutečnost, že mezi Furmintem a italskými odrůdami nebyly prokázány žádné genetické vztahy, však hovoří proti italskému původu a několik odrůdových mutací vyskytujících se v Maďarsku hovoří s velkou pravděpodobností pro maďarský původ.
JAK SE ŠIPONU ŘÍKÁ VE SVĚTĚ?
Původem je tato odrůda ze sousedního Maďarska a najdete ji tam pod názvem Furmint. Po celém světě ji potom najdete pod různými jmény: Malvasia Verde (Brazílie), Furmint Blanc (Francie), Moslavac (Chorvatsko), Som (Rumunsko), Šipon (Slovinsko) a jiné.
KDE SE ŠIPON PĚSTUJE?
Odrůda se pěstuje hlavně v maďarské oblasti Tokaj-Hegyalja pro slavné Tokajské víno, kde zabírá 95 % plochy. V Maďarsku je celková plocha vinic osázená Furmintem 3 862 hektarů. Další místa výskytu odrůdy jsou ve Slovinsku (546 ha), na Slovensku (250 ha), v Chorvatsku (172 ha) v Brazílii, Rakousku a v Rumunsku (18 ha). V roce 2016 bylo nahlášeno celkem 4 435 hektarů (představte si plochu 1000x Václavák 🙂 vinic osázených touto odrůdou a řadí se tak na 125. místo ve světovém žebříčku odrůd vinné révy (statistika Kyma Andersona).
CHARAKTERISTIKA ODRŮDY ŠIPON
Pozdně dozrávající odrůdy, mezi které Šipon patří, jsou obzvláště citlivé na botrytis (ušlechtilá plíseň) a oba druhy padlí (houba poškozující révu), jsou citlivé na mráz, ale odolné vůči suchu. Ve vůni obvykle nacházíme zelená jablka, bílé květy a citrusové ovoce. Barva je zlatožlutá, víno je bohaté na extraktivní látky s vyšší kyselinkou a obsahem alkoholu, jakož i potenciálem stárnutí. V ročníku 2020 dosáhl Šipon v Ormoži výjimečné kvality. Výborně se také hodí k výrobě ušlechtilých sladkých vín nebo predikátních vín dozrávajících v sudech. Z těchto špičkových vín edice 7 Numbers máme v prodeji hned dva zástupce, a to ročník 2018 a dokonce i skvělý Šipon 2015, který získal titul “Nejlepší slovinské víno roku 2017”, těchto však máme několik posledních kousků.
ZÁVĚREM
Co říci závěrem? Šipon je ušlechtilá odrůda, která může mít mnoho podob. Od tokajských sladších vín, vyráběných oxidativní metodou, přes lehčí, svěží podoby s vyšší kyselinkou až po barikovaná vína s komplexní texturou a velkým potenciálem zrání. Ve slovinské Ormoži jsou na tuto odrůdu právem hrdi a když vyjde v ročníku počasí a je teplo i na přelomu léta a podzimu, dává špičková vína. Kdo má rád vyšší kyselinku a originální chuťový projev, přijde si na své. Určitě Šipon vyzkoušejte, ročník 2020 stál opravdu za to!