Nejsou bublinky jako bublinky!

Regál se šumivými víny nachystanými na degustaci

 

Šumivých, perlivých a jiných bublinkových vín je v poslední době kolem nás celá řada. Snad každý, kdo se ve víně pohybuje, někdy slyšel názvy jako Champagne, Cava, Charmat, Prosecco, Lambrussco atd. Víte, čím se od sebe tato vína liší? V tomto příspěvku se podíváme blíže na to, jak se mezi sebou liší jednotlivé typy šumivých a perlivých vín z hlediska výroby a získání bublinek.

ŠAMPAŇSKÁ & TRADIČNÍ METODA VÝROBY ŠUMIVÝCH VÍN

Šampaňské víno je právem považováno za krále šumivých vín. Takto se smí nazývat pouze víno z oblasti Champagne, z okolí města Remeše. Hlavní odrůdy pro výrobu šampaňského jsou tři: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Menieur. Toto víno je vyráběno “metodou champanoise” –  tedy zráním vína láhvi. Nejprve se scelí základní vína, při plnění do lahví se přidá tirážní likér (směs cukru a kvasinek), který vyvolává druhotné kvašení v láhvi, při kterém vzniká etanol a CO2 – bublinky. Poté jsou vína ve speciálních stojanech postupně otáčena a kaly (odumřelé kvasinky) jsou setřásány do hrdla láhve, tzv. remuláž. Tato fáze trvá nejméně 9 měsíců, ale výjimkou není ani zrání 5 a více let. Poté nastává ochlazení hrdla láhve a vystřelení sedimentu z lahve ven, tzv. degorzáž. Láhev se následně doplní suchým vínem (brut natur) nebo expedičním likérem (brut, sec, demi sec), zazátkuje se a nechá se uzrávat. Vína vyrobená touto metodou jsou považována za nejkvalitnější stupeň šumivých vín, vyznačují se jemným, bujným perlením, které dlouho trvá ve skleničce a i základní lahve šampaňských dómů se pohybují v řádech vyšších stovek až tisíců Kč.

Tradiční metoda je poté styl výroby vína “šampaňskou metodou” ale mimo oblast Champagne. Typickým představitelem této kategorie je španělská Cava. Nejlepší vína v rámci této kategorie mohou dosahovat srovnatelné kvality s šampaňskými víny (každé vinařství se chce šampaňskému vyrovnat) ovšem za přijatelné ceny v řadech několika stovek. V naší nabídce najdete skvělého zástupce této kategorie, víno oceněné na soutěži Decanter stříbrnou medailí 7 Numbers Brut.

CHARMATOVA METODA VÝROBY ŠUMIVÝCH VÍN

Druhou významnou výrobní metodou šumivých vín je tzv. metoda CHARMAT, která dostala jméno po zemědělském inženýrovi Eugène Charmatovi. Masové prosazení této výroby po roce 1930 mělo za následek výrazné zpřístupnění do té doby luxusního a cenově nedostupného šampaňského vína. U této metody se druhotné kvašení a vznik CO2 bublinek odehrává přidáním tirážního likéru v nerezovém tanku. Hlavní výhodou je, že v nerezovém tanku je druhá fermentace výrazně méně nákladná, rychlejší a také méně složitá. Nicméně i tato vína se nechávají v tanku déle zrát a mohou dosahovat velmi dobré kvality.

Vína vyrobena metodou Charmat mívají svěží, ovocný charakter a větší, robustnější bublinky než šampaňská vína. Cenově se obyčejně pohybují v řádech nižších stovek Kč. Typickým zástupcem této kategorie je oblíbené Prosecco. Ve slovinské Ormoži umí tato vína znamenitě a např. Sauvignon, Brut či SEC se dlouhodobě těší vysoké popularitě našich zákazníků.

PERLIVÁ VÍNA

Třetím základním typem bublinkových vín jsou perlivá vína. Tlak u tohoto typu vína je menší a množství oxidu uhličitého v hotovém výrobku je 0,1 – 0,25 MPa. Víno se vyrábí buď tak, že je uměle syceno CO2 (podobným přístrojem jako se sytí limonády) nebo se vyrábí metodou charmat (např. velmi moderní Prosecco frizzante).

Jsou to živá, aromatická vína s nižším stupněm alkoholu určena na běžné pití či party. Bublinky u tohoto typu vína jsou velké, hrubé a ze sklenice rychle mizí. Typickým zástupcem této kategorie je známe italské víno Lambrusco. Vína se nejvíce pohybují v cenové hladině nižších stovek Kč.

ZÁVĚR

Tak co, máte už vybraného svého bublinkového favorita?:) A pokud vás zaujalo něco ze slovinských šumivek, rádi vám je doručíme. Přejeme vám pohodový konec tohoto roku a úspěšný vstup do roku 2021, ať se daří plány a plní se vaše cíle.