Sklizeň ve Slovinsku byla v roce 2019 o cca 16-20 % menší než v loňském roce, zejména kvůli velkému krupobití, které se ovšem regionu Ljutomer-Ormož vyhnulo. V Ormoži v rodinném vinařství Puklavců tak letos očekávají velmi dobrou kvalitu hroznů, snad ještě lepší než v roce 2018. “Sklizeň začala až o tři týdny později než v předešlém roce, měli jsme teplé léto a sklízet jsme mohli začít za chladnějšího počasí, což vede k mnohem lepšímu potenciálu aromatických látek v hroznech. Kromě lepších aromatických látek očekáváme vína s pulzujícími kyselinami, nízkým stupněm alkoholu a nízkým ph, což má za následek dlouhou trvanlivost vína”, říká Mitja Herga, hlavní enolog společnosti. Ročník 2019 bude sklizní opravdu velmi dobré kvality.
Ze sklizně 2019 se jako tři vynikající odrůdy jeví Rulandské Šedé, Chardonnay a Ryzlink Rýnský. Rulandské Šedé je dokonale vyzrálé, pokud jde o jeho chuťový potenciál. V posledních dvou letech mělo vysokou hladinu cukru a ne úplně tu správnou zralost hroznů (Přesto Rulandské Šedé 2017 i 2018 ze žluté řady získalo prestižní ocenění na Decanteru, pozn. redakce). Tento rok se zdá být pro tuto odrůdu zkrátka perfektní.
Ryzlink rýnský má velmi nízké ph, zralé kyseliny v kombinaci s velmi dobrým dozráním bobulí. V minulosti jsme ještě neměli tak velký Ryzlink rýnský, jako se jeví ten z ročníku 2019. Výsledná vína budou aromatická, minerální a plná, tak jak by měl být Ryzlink rýnský z našeho regionu.
Chardonnay vypadá tento rok velmi dobře. Ovoce je 100 % dozrálé a v ústech máte dokonalou harmonii aromat. Očekáváme jemné Chardonnay (což v našem regionu není snadné) s dobrou strukturou a s typickou svěží kyselinkou. Očekáváme vzrušující víno.
Jedinou výzvou bylo pozdní dozrávání naší věhlasné odrůdy Furmint. Ještě před sklizní přišly teplé noci a deště, hrozny se rychle kazily a díky tomu jsme ztratili část úrody. Nicméně nevzdáme se a budeme bojovat za výslednou dobrou kvalitu Furmintu.