Připravte si doma slovinskou klasiku Postržjaču

600 g mouky na domácí chléb
3,5 dl teplé vody (mléka)
1/2 kostky čerstvých kvasnic
1/2 lžíce soli
1 vejce
3 lžíce kostek šunky
1 hrst škvarků
mouku na posypání


Kvasnice rozpustíme v teplé vodě. Do větší mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme otvor, kam nalijeme kvasnice. Mouku kolem dokola posolíme a těsto pořádně promícháme. Když jsou všechny ingredience smíchány dohromady, dáme těsto z mísy na čistý pracovní povrch a hněteme, dokud se těsto nelepí k rukám a pracovnímu povrchu. Těsto zformujeme do koule, vložíme do mísy, mírně rozhněteme, přikryjeme a necháme nakynout na teplém místě. Doba kynutí závisí na teplotě v kuchyni.

Nakynuté těsto rozválíme na lehce moukou zaprášeném povrchu na výšku malíčku. Rozválené těsto přeložíme na namaštěný pekáč a necháme opět trochu nakynout.

Troubu předehřejeme na 200°C. Poté vložíme pekáč s těstem a necháme péct cca 15 minut.

Když vyjmeme pečené těsto z trouby, přikryjeme jej na několik minut vlhkým hadříkem, aby byla postržjača čerstvější a měkčí.

Na rozpálené pánvi orestujeme šunku (slaninu) a škvarky a posypeme jimi těsto. Zbylým tukem poté ještě placku omastíme.

Ještě teplou postržjaču nakrájíme na trojúhelníčky a můžeme servírovat.

Dobrou chuť.

přebráno z okusno.je